Pääsivu | Taiteilijat | Teokset |

Matti Nurminen (s. 1947)

Matti Nurminen on syntynyt vuonna 1947 Rovaniemellä. Nykyään hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Opintonsa hän on suorittanut Taideteollisen oppilaitoksen iltakoulussa vuosina 1969-71 ja Suomen taideakatemian koulussa 1971-75. Taiteilija debyytti oli vuonna 1974 Helsingissä. Teoksia on useissa eri kokoelmissa ja julkisia taideteoksia sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on toiminut taiteellisen uransa lisäksi opettajana Lahden taideinstituutissa 1976-80, Taideteollisessa korkeakoulussa 1980-98 ja Kuvataideakatemiassa vuodesta 1998. Hän on ollut myös Suomen kuvanveistäjäliiton puheenjohtaja vuosina 1994-97.

Matti Nurmisen laaja taiteellinen tuotanto koostuu mitalitaiteesta, pienoisveistoksista ja monumentaalisista veistoksista. Hän käyttää perinteisiä veistosmateriaaleja kuten kiveä, pronssia ja puuta. Nurminen itse sanoo veistoksiensa ilmentävän eräänlaista ”pelkistettyä todellisuutta”. Otso Kantokorven mukaan Nurmisen veistoksissa aikakaudet, muodot ja materiaalit leikkaavat toisiaan. Lisäksi Kantokorpi sanoo Nurmisen ”tasapainoilevan käsityöläisyyden, modernismin ja minimalismin väliin jäävässä Bermudan kolmiossa.”

Kuvataiteilija Morris, joka oli yksi minimalistisen taiteen uranuurtajista, on todennut yksinkertaisuuden paradoksaalisuudesta vuonna 1966 seuraavasti: ”Muodon yksinkertaisuus ei välttämättä merkitse kokemuksen yksinkertaisuutta. Yhtenäiset muodot eivät rajoita vaan ainoastaan kontrolloivat niihin sisältyviä suhteita.”

Käräjäkivet

© Rovaniemen taidemuseo