Pääsivu | Taiteilijat | Teokset | Sijainti

Harry Kivijärvi

Fenix-lintu

  • 1990

Rovaniemen hovioikeuden (ent. Suomen pankin) edustalla sijaitsee Harry Kivijärven veistos Fenix-lintu. Kivijärvi osallistui tällä teoksella Rovaniemen kaupungintalon veistoskilpailuun, joka järjestettiin 1987. Kilpailun voitti Kain Tapperin veistos Vuorten synty, mutta kilpailulautakunta suositti myös Kivijärven veistoksen lunastamista myöhemmin. Suomen Pankki ostikin teoksen vuonna 1990.

Veistos jalustoineen on spektroliittia ja se on n. 5 metriä korkea ja yli 2 metriä leveä. Kivijärvi käyttää yleensä mustaa kiveä, mutta hänen mielestään se ei olisi sopinut tähän tarkoitukseen onhan Fenix-lintu tarunhohtoinen ja musta väri luetaan yleensä synkäksi. Alunperin Kivijärvi oli suunnitellut veistoksen materiaaliksi norjalaista sinistä labradoriittia, mutta Suomen Pankki halusi suomalaista kiveä, joten taiteilija päätyi spektroliittiin.

Veistoksen väri on lähellä Aallon arkkitehtuurin pienten yksityiskohtien sinistä. Kivijärvi halusi näin kytkeä veistoksen ympäröivään arkkitehtuuriin. Veistoksen aihe, taru Fenix-linnusta, joka nousee tuhkasta ja lähtee lentoon kuvaa taiteilijan mukaan Rovaniemen nousua sodan jälkeen.

Fenix-lintu

© Rovaniemen taidemuseo