Pääsivu | Taiteilijat | Teokset | Sijainti

Urpo Kärri

Joulumaan porot

Joulumaan porot

  • 1995-96

Urpo Kärrin huomatuimpia teoksia on Joulumaan porot Rovaniemen lentoasemalla. Kärri suunnitteli porot laserleikatusta teräksestä. Porojen pintaa elävöittävät böömiläiset kristallit sekä tuulessa liikkuvat terästähdet. Porot nousevat maasta takajalkojensa varassa mahtavaan loikkaan kohti korkeuksia kuin joulusadussa ikään.

Poroja on kahdeksan; viisi hirvasta, kolme vaadinta ja yksi vasa. Porot asetettiin paikoilleen vähitellen, sillä kokonaisuuden rahoittamiseksi jokainen poro sai lahjoittajansa korvamerkin. Vasa päätettiin omistaa Unicefille ja se sai Unicefin korvamerkin. Lahjoitus tehtiin Unicef 50-vuotismerkkipäivänä 11.12.1996 joulun ja lasten oikeuksien kunniaksi. Aikuisten porojen korvamerkkien haltioiksi tulivat Ilmailulaitos, Lapin Kansa, Postimerkkikeskus, Rautaruukki, Rovaniemen kaupunki ja Rovaniemen maalaiskunta. Outokumpu Oy lahjoitti teräkset ja Upi Kärrin perustama perheyritys Taote Oy toteutti veistoksen.

Joulumaan porosta on kehittynyt Rovaniemen matkailun tunnus. Pitkälle harkittuna muotona poro toimii myös koruna tai pinssinä.

Joulumaan porot

Joulumaan porot

Joulumaan porot

Joulumaan porot

© Rovaniemen taidemuseo