Pääsivu | Taiteilijat | Teokset | Sijainti

Kari Poskiparta

Lapin rajavartioston muistomerkki

  • 1979

Teoksen ovat pystyttäneet Lapin rajavartiosto, Lapin rajavartioston kilta ry ja Vanhat rajamiehet ry ja se sijaitse paikassa, jossa toimi Lapin rajavartioston esikunta vuosina 1924-1954.

Arkkitehti Kari Poskiparran suunnittelema Lapin rajavartioston muistomerkki sijaitsee Pohjolankadun ja Rajajääkärinkadun kulmassa, paikassa josta 1960-luvun alussa purettiin Lapin rajavartioston entinen esikuntarakennus. Sen muodostaa vanhan rajavartioston pääportin porttipaadet Inarin järvestä kerätyistä kivistä muuratun jalustan päällä. Messinkilaatat, joista toinen on rajavartiolaitoksen karhu ja toinen tekstilaatta, on tehnyt kapteeni (nykyään kuvanveistäjä) Urpo Kärri ja laitosmies Kalevi Kuokkanen.

Lapin rajavartiosto toimi 1924 lähtien alueella jota rajaa (löysästi) Lapinkävijäntie, Asemieskatu, Palkisentie Evakkotie / Kairatie, kuitenkin siten että Asemieskadun, Palkisentien ja Evakkotien ja rajavartioston alueen väliin jäi noin yhden tontin leveys. Sotien jälkeen rajavartiosto muutti vähitellen Korkalovaaran etelärinteessä olevalle rajavartiostoalueelle, ja tämä alue muuttui siviilialueeksi.

Lapin rajavartioston muistomerkki

Lapin rajavartioston muistomerkki

Lapin rajavartioston muistomerkki

© Rovaniemen taidemuseo