Pääsivu | Taiteilijat | Teokset | Sijainti

Annikki Luukela

Valojoiku

Valojoiku

  • 1990

Keskellä Sampokeskusta rullaportaiden yläpäässä sijaitsee Annikki Luukelan valoteos Valojoiku.

Sampokeskuksen suunnitellut arkkitehtitoimisto teki aloitteen taideteoksen hankkimisesta ja pyysi Annikki Luukelaa sen toteuttamiseen. Taiteilija sai vapaat kädet teoksen suunnitteluun suureen kauppakeskukseen. Rakennuksen suuret ikkunat ja Lapin vuodenaikojen vaihtelusta johtuvat erilaiset valo-olosuhteet määräsivät kuitenkin pitkälti taiteilijan ideoita.

Valojoiku koostuu seitsemästä 280 cm korkeista neonvaloputkesta, jotka ovat metrin välein. Jokainen neonvalokotelo on jaettu kahteen puolikkaaseen, jossa jokaisessa on kaksi - kolme eri väriä. Nämä värit vaihtelevat tietokoneohjelman mukaan. Värien vaihtorytmi kuvastaa teoksen nimen mukaisesti joiun rytmikästä melodiaa. Teoksen värit ovat kuin lapinpuvusta - sininen, punainen, vihreä, keltainen ja valkoinen. Valovärien vaihtelussa voi nähdä myös revontulten liikehdintää.

Teosta voidaan myös varioida. Luukela on suunnitellut valokennojen väliin valonheittimellä suunnatut sini-vihreät väripinnat, jolloin teoksesta tulee yhtenäinen 7 metriä pitkä valoteos. Myös valokennojen väritystä sekä rytmiä voidaan vaihdella.

© Rovaniemen taidemuseo