Pääsivu | Taiteilijat | Teokset | Sijainti

Kain Tapper

Vuorten synty

Vuorten synty

Vuonna 1987 Rovaniemen kaupunki järjesti veistoskilpailun, jonka tarkoituksena oli hankkia idea-luonnoksia uuden kaupungintalon yhteyteen sijoitettavasta veistoksesta. Veistoksen tuli sopeutua kaupungintalon, kirjaston ja Lappia -talon muodostamaan arkkitehtoniseen kokonaisuuteen. Teoksen tuli myös symboloida Rovaniemen kaupunkia ja sen asemaa maamme pohjoisimman osan keskuksena. Tämän kilpailun Kain Tapper voitti teoksellaan Vuorten synty, joka on Tapperin suurin julkinen teos ja samalla myös yksi Suomen suurimpia. Teos valmistui vuonna 1988.

Vuorten synty on ympäristötaideteos, joka ottaa huomioon ympärillä olevan arkkitehtuurin. Aallon rakennuksia yhdistävä kattojen vino viiva sekä Tapperin veistoksen luoma ilmaan piirtyvä viiva kommunikoivat tavalla, jonka lopputuloksena on Vuorten synnyn kaunis yhtyminen ympärillä olevaan arkkitehtuuriin.

Teoksessa on kuusi osaa, joista ensimmäinen on painauma nurmikossa, kaksi seuraavaa osaa muodostuvat nurmipinnan kohoumista, joista pilkistää pienet kivenlohkareet ja kolme seuraavaa osaa muodostuvat kivenlohkareista koostuvista rakennelmista. Teoksen materiaalina on käytetty punaista graniittia, paikallista Ounasvaaran kiveä, maata ja ruohoa. Teoksen pituus on noin 120 metriä ja korkeimmillaan se on 2,3 metriä.

Tapperin mukaan Vuorten synty kuvaa Rovaniemen nousua sodan jälkeen. Päinvastaisesta suunnasta katsoen se kuvaa ihmisten ja rakennusten vähittäistä maatumista. Teos huokuu luonnon mystistä voimaa, mikä on tyypillistä myös muille Tapperin teoksille. Tässä teoksessa sen tuntu on erityisen voimakas liikkuuhan teos maataiteen rajamailla.

Vuorten synty on myös herättänyt voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Vielä parikymmentä vuotta teoksen pystyttämisen jälkeenkin, voimme lukea paikallisen lehden yleisöosastolla käytävää keskustelua Tapperin veistoksen sopivuudesta ympäristöönsä.

Vuorten synty

Vuorten synty

Vuorten synty

Vuorten synty

Vuorten synty

Vuorten synty

Vuorten synty

Vuorten synty

Vuorten synty

© Rovaniemen taidemuseo