Pääsivu | Taiteilijat | Teokset | Sijainti

Hannele Kylänpää

Äiti-Lappi

  • 1989

Lapin lääninhallituksen pihalla sijaitseva noin 7 metrin korkuinen myyttinen Äiti-Lappi on kuvanveistäjä Hannele Kylänpään ensimmäinen julkinen veistos.

Kylänpää käyttää veistoksissaan päämateriaalina pronssia. Hänen materiaalinkäsittely on hyvin ilmeikästä ja monivivahteikasta ja se sopii ja tukee hyvin hänen aihemaailmaansa: Kylänpää kuvaa mielellään liikettä, lapsia ja eläimiä eri tilanteissa.

Ennen Äiti-Lappi -patsasta Kylänpää oli tehnyt huomattavasti pienempiä teoksia. Aihepiiriltään ja muotokieleltään Äiti-Lappi teos liittyy läheisesti taiteilijan aikaisempiin veistoksiin. Teoksen lähtökohtana on keveys ja ilmavuus - teoksellaan taiteilija haluaa rikkoa raskaan pronssin tunnun. Vaikka veistos onkin suuri ja raskaasta materiaalista, se on muodoltaan kevyt ja eloisa - ohut varsi pyrkii haihduttamaan massan lähes olemattomiin.

Veistoksen on hankkinut Valtion taideteostoimikunta Lapin läänin taidetoimikunnan aloitteesta. Toimikunta kutsui veistoksen tekijäksi Hannele Kylänpään, joka sai vapaat kädet teoksen toteuttamiseen.

Äiti-Lappi

Äiti-Lappi

Äiti-Lappi

Äiti-Lappi

Äiti-Lappi

© Rovaniemen taidemuseo