Pääsivu | Taiteilijat | Teokset | Sijainti

Tom Engblom

Oonko mie tiellä?

Oonko mie tiellä?

  • 2008

Tom Engblom kertoo: Poroja näkee toki metsässäkin, jos sinne pääsee tai vaivautuu menemään. Yleisimminhän näitä olentoja tulee vastaan maantiellä, jossa ne yleensä ovat tiellä, sananmukaisesti. Tästä syntyi ajatus toteuttaa ehdotus nimeltään ”Oonko mie tiellä”.

Tästä sitten poroa veistelemään.

Aloittelin tekemällä poron luonnonmukaisesti, ajatuksena työstää sarvet syvälle tiehen ikään kuin siihen juurtuneena, mutta tulos ei oikein sykähdyttänyt. Ryhdyin sitten perinteiseen taidehistorialliseen pelkistysprosessiin, eli kaivetaan porosta esille se, mikä siinä on oleellista. Useiden pienoismalliveistosten jälkeen päädyin ns. kaappiporo-malliin, joka sai pohjansa kaupungilla usein tavatuista sukulaisista, betoniporsaista.

Kaappiporo sai ideoinnin tueksi pohjaa sanonnasta: kaapin paikan määrää… Ja jos mies on kaappi, niin kyseessä on iso mies.

Lopputuloksena toteutui feminiinisen ja maskuliinisen betoniporon keskustelu, jossa otetaan mittaa toisesta, niin kuin missä tahansa perheessä. Tiellä tietenkin.

Teos on totetutettu osana Pororaito-hanketta. Rovaniemen kaupungin vetämän ja Lapin lääninhallituksen rahoittaman Pororaito-hankkeen tavoitteena on lisätä Rovaniemen kiinnostavuutta kulttuurikohteena ja elävöittää kaupunkikuvaa taiteen avulla. Hanke toteutettiin Lapin taiteilijaseuran kanssa yhteistyössä. Pororaitoteokset ovat: Tom Engblom, Oonko mie tiellä?; Risto Immonen, Ulosmarssi; Teuvo Tuomivaara: Loikka ja Sauli Miettunen: Luonnon osa ja Vasa.

Oonko mie tiellä?

Oonko mie tiellä?

© Rovaniemen taidemuseo