Pääsivu | Taiteilijat | Teokset | Sijainti

Risto Immonen

Ulosmarssi

Ulosmarssi

  • 2008

Massiivinen teräslevy muodostaa teokselle kehyksen, jossa kaksiulotteisuus muuttuu kolmiulotteisuudeksi poron kääntyessä ja "marssiessa ulos" veistoksesta. Näin samassa teoksessa nähdään sekä poron positiivi että negatiivi. Kuviot muodostavat näin veistoskokonaisuuden, joka "elää" katsottaessa teosta eri kulmista.

Ulosmarssi-teoksen materiaalina on massiivinen teräslevy, joka painaa noin 600 kiloa. Sen koko on 200 x 250 cm, vahvuus on 15 mm. Levystä on polttoleikkaamalla irrotettu porokuvio, joka on käännetty sijallaan 45 astetta ja edelleen hitsattu kiinni. Leikkausjäljet ja terävät särmät on hiottu ja pyöristetty. Pintakäsittelyä ei ole, vaan teräs saa ruostua, jolloin siihen tulee ruosteenruskea pintaväri. Polttoleikkaustyö ja osa hitsaustyöstä toteutettiin Marttiini Metal Technics Oy konepajalla, joka toimi teoksen tukijana ja sponsorina.

Teos on totetutettu osana Pororaito-hanketta. Rovaniemen kaupungin vetämän ja Lapin lääninhallituksen rahoittaman Pororaito-hankkeen tavoitteena on lisätä Rovaniemen kiinnostavuutta kulttuurikohteena ja elävöittää kaupunkikuvaa taiteen avulla. Hanke toteutettiin Lapin taiteilijaseuran kanssa yhteistyössä. Pororaitoteokset ovat: Tom Engblom, Oonko mie tiellä?; Risto Immonen, Ulosmarssi; Teuvo Tuomivaara: Loikka ja Sauli Miettunen: Luonnon osa ja Vasa.

© Rovaniemen taidemuseo